De Beroepsvereniging van Improviserende Musici (BIM) viert haar vijftigjarig bestaan met een reeks dubbelconcerten en compositieopdrachten door en voor jonge én gevestigde musici die zijn verbonden zijn aan de vereniging.
Wat begon als een poging om de jazzmuziek het stelsel van gesubsidieerde kunst binnen te loodsen, is vijftig jaar later een ijzersterke beroepsvereniging. Boegbeeld is natuurlijk het Bimhuis, het in Amsterdam gevestigde centrum van de Nederlandse jazzscene. Tijdens deze double-bill staan de Joris Teepe band en de Iman Spaargaren band op het podium. Verwacht een avond vol toekomstmuziek met improvisatie en verbinding.
Contrabassist Joris Teepe laat in zijn Tension & Release-project talloze stijlen samensmelten. Van New Yorkse powerjazz en Amerikaanse swing tot avant-garde en klassiek. Zijn band helpt hem daarbij. Invloeden van vrije impro (Barry Green), Argentijnse folk (Natalio Sued) en Roemeense Balkan (George Dumitriu) zijn duidelijk terug te horen. Er zijn ook raakvlakken met klassieke muziek in de door Teepe gecomponeerde passages voor strijkers.
Piano en keys: Barry Green | contrabas: Joris Teepe | saxofoon: Natalio Sued | viool en gitaar: George Dumitriu | slagwerk: Jamie Peet, slagwerk
De beoogde BIM50compositie van tenorsaxofonist Iman Spaargaren heeft een politieke lading. Het arrangement is een drieluik dat de opkomst, bloei en verval van Europa in de 21ste eeuw verklankt. De Tweede Wereldoorlog als katalysator van het Europees project, Brexit en Orbán als betonrot in de ivoren toren van Brussel. Spaargaren beschouwt het in muziek vatten van sociologische thema’s, contemporaine politiek en spanningen in de huidige samenleving als zijn motto.
drums: Yonga Sun | gitaar: Paul Pallesen | viool: Jasper le Clercq | tenorsaxofoon, klarinet en elektronica: Iman Spaargaren | blokfluit: Dodó Kis
Deze BIM50 double-bill wordt versterkt door een podiumgesprek met de musici over improvisatie. Wanneer ervaren musici de ‘flow’ tijdens het improviseren? Wanneer is het vooral ploeteren? Hoe geraak je ‘in the zone’ en welke rol speelt verrassing als element om die flow te veroorzaken? En kun je verrassing organiseren, of ben je overgeleverd aan het toeval dat er zoiets gebeurt? Het gesprek staat onder leiding van Kees van Boven.