to top

Recensie Jazzism StarkLinnemann Quartet: Transcending Chopin II & III


news

'Het resultaat is solide postbop met goed getimede improvisaties waarin de emotionele beweegredenen van de componist overeind blijven' (Ken Vos, Jazzism, januari 2017)
JAZZ
****
Kort na Transcending Chopin Volume I, met bewerkingen van vier bekende composities van de Poolse componist/pianist, verschijnen meteen twee cd's tegelijk van StarkLinnemann. Deel 2 bevat Pianosonate, opus 58, deel 3 Cellosonate, opus 65, stukken die ook oppervlakkige luisteraars van klassiek bekend zullen voorkomen.
StarkLinnemann is hier respectievelijk een trio en een kwartet rond pianist Paul Stark en drummer Jonas Linnemann, aangevuld met bassist Vasilis Stefanopoulos en in deel 3 ook nog tenorsaxofonist Iman Spaargaren. In de arrangementen wordt vooral gebruikgemaakt van het contrapunt en de harmonische eigenschappen van Chopin's werk, de bedoeling is niet het verjazzen van het al bestaande notenmateriaal. Ook is gekozen voor een duidelijke swing en vaak een latin groove. Het resultaat is solide postbop met goed getimede improvisaties waarin de emotionele beweegredenen van de componist overeind blijven. Mooi is hoe Spaargaren Coltranes fraseringen weet in te bedden in de Cello Sonate.

Ken Vos
Jazzism - januari 2017



read more about this >>